Alpet Kıbrıs çalışanları SPOT Marine Life ( Kuzey Kıbrıs Kaplumbağaları Koruma Derneği) gönüllüleri ile birlikte gün boyu sahilleri temizledi. 2 kuruluştan 27 gönüllü toplamda 332 kilo plastik ve metal atık topladı.
Etkinliğe katılan Alpet Kıbrıs Genel Müdürü Tevfik Türkoğlu, turizm ülkesi olarak anılan ülkemizde çevre temizliğine ve süregelen plaj ve deniz kirliliğine dikkat çekmek, bu konuda toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla etkinliğin düzenlendiğine vurgu yaptı.
Türkoğlu, Alpet Kıbrıs’ın böyle bir etkinlikte yer almasının diğer kurumsal şirketlere ilham vererek onların da duyarlılık göstermelerini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.
Altınbaş Holding Yönetim Kurulu başkanı Sofu Altınbaş, sosyal sorumluluk projelerine özel önem vermeyi sürdürdüklerini belirterek bu projede adamızın güzel denizlerini daha da güzelleştirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Sofu Altınbaş devamla
" Proje kapsamında plaj ve deniz kirliliğini önlemeye, halkımızı bilgilendirmeye ve bu konuda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu önemli sorumluluğu bizlerle paylaşan herkese çok teşekkür ediyoruz," dedi.
Etkinlik öncesinde Spot Marine Life adına Uzay Büyükalsancak da yaptığı açıklamada, "SPOT Marine Life ve projede yer alan gönüllüler olarak sahillerimizin korunması ve temiz tutulması konusunda halkımızın desteğini bekliyoruz. Daha temiz ve güzel bir Kıbrıs için birlikte çalışmaya devam edeceğiz," ifadelerini kullandı.
-------------------------------------------------------------------------------
SPOT Marine Life-Deniz Kaplumbağalarını Koruma Derneği Hakkında;
SPOT (Deniz Kaplumbağalarını Koruma Derneği), Kıbrıs’ın en eski deniz koruma kuruluşlarından biridir. Faaliyetlerine ilk olarak 1990’ların başında Kuzey Kıbrıs’ta deniz kaplumbağalarının yuvalarını izleme ve koruma çalışmalarıyla başlamıştır. Birleşik Krallık'taki Ekoloji ve Koruma Merkezi ile işbirliği yaparak, faaliyetlerini ağırlıklı olarak mevsimsel kaplumbağa yuvalarının korunmasına odaklamıştır. Bu çalışmalar sonucunda, deniz kaplumbağalarının ana yuvalama alanlarını koruyan beş kıyı Özel Koruma Bölgesi oluşturulmuş ve kaplumbağa popülasyonları iyileşmeye başlamıştır.
2009 yılında SPOT, faaliyetlerini genişleterek deniz ekolojisi üzerine daha kapsamlı çalışmalar yapmaya başlamıştır. Artık yıl boyunca süren bir araştırma programı yürütmekte ve hassas türler, balıkçılığın etkileri, deniz habitatlarının korunması, kirlilik ve kamuoyu farkındalığı gibi çeşitli deniz koruma konularında çalışmalar yapmaktadır. SPOT’un Lefkoşa’da altı daimi personel, mevsimsel çalışanlar ve 100'den fazla gönüllüsüyle faaliyet gösteren bir ofisi vardır. Ayrıca Alagadi ve Akdeniz köylerinde iki saha merkezi yönetmektedir. Zamanla SPOT, faaliyetlerini deniz yaşamının çeşitli alanlarını kapsayacak şekilde genişletmiştir. SPOT’un araştırma alanları deniz kaplumbağaları, Akdeniz foku, balıkçılık, yunuslar, balinalar, köpekbalıkları ve vatozlar, istilacı türler ve deniz kirliliği gibi geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.