SAĞLIK

Elektronik sigara kullanımı kalp krizi riskini iki katına çıkarabilir

Elektronik sigara kullanımının kalp krizi riskini iki katına çıkardığı, uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarla ortaya kondu.

Abone Ol

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Asım Enhoş, elektronik sigaraların masum olmadığını ve ciddi kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabileceğini açıkladı. BirGün'ün aktardığına  göre, Enhoş, elektronik sigaraların nikotin içeren sıvıları ısıtarak aerosoller oluşturduğunu ve bu aerosollerin akciğerlere zarar vererek kalp krizi riskini artırabileceğini belirtti.

Enhoş, "Elektronik sigaraların kullanımı, kalp ritmini hızlandırabilir ve kan basıncını yükseltebilir. Bu durum, damar daralmasına ve kalp krizi riskinin artmasına neden olur," dedi ve "Araştırmalar, elektronik sigara kullanıcılarında kalp krizi riskinin iki kat arttığını gösteriyor. Normal sigaralarda yanma ile ortaya çıkan katran ve karbonmonoksit yerine, elektronik sigaralarda gliserin ve glikol bulunur. Bu maddeler ısıtıldığında kalp damarlarında inflamasyona yol açan formaldehit gibi zararlı maddelere dönüşebilir" açıklamasında bulundu.

Uzman, elektronik sigaranın uzun süreli etkileri hakkında henüz yeterli veri olmadığını, fakat kısa vadeli çalışmaların kalp sağlığı üzerinde ciddi yan etkilere işaret ettiğini ifade etti. Ayrıca, elektronik sigaraların normal sigaradan daha fazla tüketilme eğiliminde olduğunu ve bu durumun bağışıklık sistemini zayıflatıp enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceğini vurguladı.