KIBRIS

Öztürkler: “Rumlar, yükseköğrenimimizin gelişmemesi için lobi çalışması yürütüyor”

UBP Milletvekili Ziya Öztürkler, yükseköğrenimle ilgili, Kıbrıs Türk Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Öztürkler, eğitimde kaliteli ve nitel büyümeye dikkat çekti.

Abone Ol

KIBRIS TÜRK ÖZEL HABER

Rum yönetiminin, ülkemizdeki eğitimin gelişmemesi adına lobi çalışmaları yürüttüğüne vurgu yapan Öztürkler, üniversitelerimizin ambargolara takılmayan, uluslararası akreditasyonlara sahip olan üniversiteler olduğunu belirtti.

“EKONOMİK DÖNGÜ İÇİN 25 BİN ÖĞRENCİYE İHTİYAÇ VAR”

Ekonomik döngünün sağlanabilmesi için ülkenin ortalama 25 bin öğrenciye ihtiyaç olduğunu belirten Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Ziya Ötürkler, yükseköğrenimde dengelerin önemine dikkat çekti. Yükseöğrenimde ilk etapta 12 bin 800 öğrencinin yerleşim hakkı kazandığını aktaran Öztürkler, kaydını yaptırmayan öğrencilerin de olabileceğini, bu nedenle ek yerleştirmelerin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Yükseköğrenimde gelen öğrenci sayısından öte nitel büyümenin öncelik alınması gerekliliğine vurgu yapan Öztürkler, eğitimde kalitenin toplumsal huzuru getireceğine inanç belirtti.

“EĞİTİMDE DOĞRULARI YAPARSAK ENDİŞEYE GEREK YOK”

Eğitim turizminde yaşanan sıkıntılar hakkında da konuşan Öztürkler, sektör büyüdükçe, ülkemize geçişlerle ilgili Rum tarafının ambargo prosedürleri uygulamaya başladığını dile getirdi. Güney Kıbrıs’ın eğitim alanında yapmış olduğu lobi faaliyetlerinin, ülkemizi etkilediğini ifade eden UBP Milletvekili Öztürkler, KKTC’deki üniversitelerin en büyük özelliğinin ambargolara takılmadan, uluslararası akreditasyonlara sahip olduğunu aktardı. Güney Kıbrıs’ın özellikle eğitim alanında yaşanan birçok olumsuz gelişmeyi raporladığına dikkat çeken Öztürkler, Rumların, ülkedeki yükseköğrenimin gelişmemesi için propaganda yaptığını söyledi. Öztürkler konuyla alakalı, “Bizi dünyaya öğrenci kaçakçılığıyla suçlayıp, rapor ediyorlar. Bizim denetim ayağında eksik bıraktığımız her alanı raporluyorlar. Yükseköğrenim alanında kalite, öğrenci memnuniyeti, ekonomik dengeler önemli. Doğruları da tartışabilmek lazım.  Bir önceki yıl yaklaşık 16 bin kontenjanımız vardı, 14 bine yakını dolmuştu. Yükseköğrenimde ilk sonuçlar açıklandı 16 bin 700 kontenjanın 13 bine yakını ilk etapta doldu. Bir önceki yıla göre, ilk etapta bin 500 öğrenci kayıp. Eğer doğruları yaparsak endişelenecek bir şey yok” sözlerini kaydetti.