TRAFİK VE SAVAŞ

Abone Ol

Bugün sizlere genel olarak trafik akışı, yol emniyeti, sürücü sorumlulukları, park yeri sorunları gibi güncel iç sıkıntılar ve ihtiyaçlardan bahsetmek istiyorum.

KKTC’de her yıl onlarca canı trafikte yitiriyoruz.

Ocaklar sönüyor, aileler yanıyor, büyük acılar ve trajediler yaşanıyor.

Dünya genelinde trafik kazalarında ölen insanların sayısı savaşlarda ölen insanların neredeyse iki üç katına tekabül etmektedir.

Hal böyle olunca trafik ve vasıtalarının, silahtan, tanktan, toptan daha tehlikeli halde olduğunu üzülerek ifade etmek zorundayım.

Bir gerçekten trafik kazası var; bir de trafik çarpışması vardır.

İkisi farklı bir durumdur.

Trafik çarpışması sürücülerin ihmal ve hatalarından kaynaklanan, sonuçları ve bedelleri ağır olan bir konudur.

En ağır, en caydırıcı cezalara da tabi olması gereken bir konudur.

Kaza / çarpışma yeri gerekli inceleme ve analizi müteakip olayın hangi boyutta gerçekleştiği kolluk kuvvetleri ve bilirkişiler tarafından kaza mı, yoksa bir çarpışma mı olduğu ortaya konmalıdır.

Can ve mal kaybını asgariye indirmek maksadıyla trafik eğitimlerinin ders olarak ilkokuldan itibaren yüksek öğretim süresince de müfredata ders olarak konulması ve okutulması yasal düzenlemeler ile mutlaka sağlanmalıdır.

Tüm olumsuzlukların ve problemlerin sihirli çözüm noktası eğitimden geçer inancıyla trafik terörünün de panzehiri eğitimdir.

Tıpkı asker gibi; bireyler trafik konusunda eğitilmeli, şahsi sorumluluk sahibi olmaları sağlanmalı ve bu konuda toplumsal duyarlılık artırılmalıdır.

Ancak bu sayede elle tutulur, gözle görünür bir sonuca ulaşılması mümkün olabilecektir.

Yol güvenliği hakkında da birkaç hususu belirtmekte fayda vardır.

Ülkemizin yol yapısı, fizibilitesi, emniyetli seyir hareketi açısından bazı problemlerin mevcut olduğu ve giderilmesi gerektiği son derece önemlidir.

Bir kere yol aydınlatmalarının ve yollardaki rastgele çukurların trafiği ciddi şekilde tehdit ettiği ayan beyan ortadadır.

Yarım kalan dört şerit (duble yol) yol projelerinin de bir an önce tamamlanması ve düzgün bir trafik akışının sağlanması da son derece önemlidir.

Sürücü sorumlulukları kapsamında da kanunlara uygun olan arabalarının evraklarının tam olması, bu konudaki şahsi sorumluluklarını yerine getirmeleri, kayıtları eksik evraklar ile trafiğe çıkmamaları, herhangi olumsuz bir olayın önlenmesinde önemli proaktif bir tedbir olacaktır.

Kentlerde ve yoğun yaşamın olduğu mahallelerde park alanları da yetersiz kalmaktadır.

Gelişigüzel yapılan araç parkları mevcut sorunları artırmaktadır.

Kaldırımlar üzerinde arabaların olduğunu, anayollar içerisinde sabit duran araçların olduğunu hergün görmekteyiz.

Etkin denetim ve kontrol ile bu husus önlenmelidir.

Ambulansların acil durumlarda problemler yaşadığını, itfaiye araçlarının olay yerine ulaşmakta da sıkıntılar yaşadığını üzülerek görüyoruz.

Kamu düzeni ve alt yapı kapsamında çok ciddi çalışmaların yapılması, somut projelerin hayata geçirilmesi de anılan konuda rahatlama sağlayacak, mevcut problem sahalarını hafifletecektir.

Son olarak, şöförlere bir ikaz yapmayı kendime bir ödev olarak telakki ediyorum.

UYSAL bir şekilde ve bu formülü harfiyen tatbik ederek arabalarınızın kontak anahtarını çeviriniz ya da marş düğmesine basınız.

Nedir UYSAL formülü?

Ki ben buna çağa uyarak moda olan telefon ile konuşmayınız kuralını da ekliyorum.

O zaman ortaya “UYSAL+T” çıkıyor.

Yani; UYKUSUZ – YORGUN – SÜRATLİ – ALKOLLÜ olarak ve elinizde cep telefonu ile asla ve asla direksiyon koltuğuna oturmayınız.

Hayatınız sizin ve sevdikleriniz için hiç olmayacak kadar önemli ve elzemdir.

Kendinize dikkat ediniz..