Yaygın olarak kullanılan kilo verdirici ilaçlarla ilgili yeni araştırmalar önemli sağlık risklerini ortaya koyuyor. Başlangıçta diyabet tedavisi için geliştirilen ilaçlar kilo vermeye yardımcı olma konusunda da popülerlik kazandı. Ancak ortaya çıkan yeni bulgular, söz konusu ilaçların bilinenden çok daha geniş yan etkileri olduğunu ortaya çıkardı. Nature Medicine'de geçen 20 Ocak'ta yayımlanan çalışmada, 3,5 yıl boyunca yaklaşık 2 milyon kişiden alınan veriler analiz edildi. Veterans Affairs St. Louis Health Care System'da hekim ve bilim insanı olan Ziyad Al-Aly liderliğinde yürütülen araştırma, "GLP-1" kullanan yaklaşık 200.000 kişinin sağlık sonuçlarını, diğer diyabet ilaçlarını kullanan 1,7 milyon kişinin sonuçlarıyla karşılaştırdı. Bulgular ilaç kullanımının pankreas rahatsızlıklarına neden olabileceğini ortaya koyarken, Haber Global Web Özel'e açıklama yapan Dr. Ayça Kaya ise söz konusu ilacın bazı diyetisyenlerce suiistimal edildiğini söyledi.  

ASLINDA OBEZİTE İLACI

"GLP-1 analogları" adı verilen ilaçların diyabet ve obezite tedavisinde kullanıldığını belirten Dr. Ayça Kaya şu bilgileri verdi: "Yapılan araştırmalar bu ilaçların iştah kesici etkisi olduğunu, mide boşaltma süresini uzattığını, beyinde yemeğe bağlı haz duygusunu azalttığını fark ettirdi. İlaç obezite tedavisi için geliştirildi ancak ne yazık ki bu ilaçlar suiistimal ediliyor. Obezite tedavisinde değil de; biraz fazla kilosu olan insanlar da bir an önce zayıflamak için kullanabiliyor. Bunlar çok ciddi ilaçlar. GLP-1 aslında insülin gibi bir hormon. Bu hormon vücuda fazladan girdiği zaman organlarda sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunlardan bir tanesi pankreas iltihabı. Çok hızlı kilo kaybı nedeniyle safra kesesi taşları oluşabiliyor. Bu taşlar pankreas kanalını tıkayabiliyor."

YEME BOZUKLUKLARI

"Bu ilaçlar iştah kesici olduğu için beslenme bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Kas kaybına neden olduğu için insanların yüzü çökebiliyor. Kasların tekrar yerine gelmesi de oldukça güç. İlaç kullanırken kasları zayıfladığı ve metabolizma hızları yavaşladığı için de sonra daha çok kilo almaya başlıyorlar. Sonra gidip yeniden ilaç alıyorlar ve ilaca bağımlılık başlıyor. Ben obezite tedavisi yapan bir hekim olarak belki bin hastada iki kişiye veriyorum. O da gerçekten ihtiyaç olduğu için. Kullanmadan önce de mutlaka testlerinin yapılması gerekiyor.  

Araştırmacılar: Hareketsiz çalışmak, uyku sorunlarını yüzde 37 oranında artırabilir Araştırmacılar: Hareketsiz çalışmak, uyku sorunlarını yüzde 37 oranında artırabilir

KULLANMA KRİTERLERİ VAR

Söz konusu ilaçlarla ilgili değerlendirme yapan Dr. Osman Erk şunları söyledi: "Doyma merkezini hedef alarak kilo vermeye yardımcı olan bir ilaç. 2014 yılında FDA'dan onay aldı. Bu ilaçları kullanmanın belirli kriterleri var. Vücut kitle endeksi 30'un üzerinde olan hastalarda kullanılıyor. Bazı yan etkileri var. İdrar yolları, mide ve solunum üzerinde etkileri olabilir. Pankeras iltihabı da yan etkilerden biri. İnsanlar diyet yapmadan, yaşam tarzlarını değiştirmeden bu ilaçları kullanıyorlar. Bu ilaçlar seçici vakalarda, yakın gözlem altında kullanılmalı."

BAĞIMLILIKTA ETKİLİ

Diğer yandan araştırmada söz konusu risklerle birlikte diyabet tedavisinde kullanılan GLP-1 ilaçlarının dikkate değer faydaları olduğu da vurgulandı. Değerlendirmeye göre söz konusu ilaçlar, diğer diyabet tedavilerine kıyasla kalp hastalığı, felç ve böbrek hastalığı risklerini azaltabiliyor. Çalışmada ayrıca psikosomatik bozukluk riskinde yüzde 18, Alzheimer hastalığında yüzde 12 ve bağımlılıkla ilişkili durumlarda yüzde 13 düzeylerinde etkili olduğunun da altı çizildi.