Su kıtlığı sorunu tüm dünyayı tehdit ediyor. Neyse ki, ABD'deki Utah Üniversitesi'nden bilim insanları bu soruna çare olabilecek devrim niteliğinde bir cihaz geliştirmeyi başardı.
Atmosferik su hasadı (AWH) olarak adlandırılan bu cihaz, hava moleküllerini toplayarak içme suyuna dönüştürüyor.
Cihaz, metal-organik çerçevreli (MOF) malzemeler kullanıyor. Bu malzemeler, havadaki su buharını adeta bir mıknatıs gibi çekerek sıvı hale getiriyor.
Güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklarla da çalışabilen cihaz, sürdürülebilir ve çevre dostu bir çözüm sunuyor.
Milyonlarca insan temiz içme suyuna kavuşacak
"Cell Reports Physical Science" dergisinde detayları yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre, geliştirilen cihazla su kıtlığı yaşayan milyarlarca insana temiz içme suyu sağlanabilecek.
Araştırma ekibinden Sameer Rao, higroskopik malzemelerin suyu çok iyi emdiğini söyledi.
Metal-organik yapıların havadan sadece su baharını emecek şekilde özelleştirilebileceğini aktaran Rao, higroskopik malzemenin farklı gazları ayrıştırmayı sağlayacak şekilde de düzenlenebildiğini kaydetti.
Araştırma ekibinden Nathan Ortiz de kullanılan malzemenin moleküler ölçekte yüzey alanının çok geniş olması nedeniyle az miktarda malzeme ile çok miktarda su yakalayabildiklerini ifade etti.
Patent için başvuru yapıldı
Su buharını malzemenin gözenekli yüzeyinde yakaladıktan sonra su moleküllerinin ısıtılarak sıvı hale getirildiğini belirten Ortiz, cihaz için ön patent başvurusunda bulunduklarını bildirdi.
Hava nemli olduğunda daha kolay gerçekleştirilen atmosferik su hasadı için yeni teknolojiler bol miktarda mevcut.
Ancak, şimdiye kadar kurak ortamlarda pratik olarak kullanılabilecek bir cihaz geliştiren olmamıştı.