DSÖ: 2050'ye kadar iklim kaynaklı olaylar nedeniyle 1,2 milyara kadar insan yerinden olabilir DSÖ: 2050'ye kadar iklim kaynaklı olaylar nedeniyle 1,2 milyara kadar insan yerinden olabilir

Panetta, Birleşik Krallık Gizli İstihbarat Servisi'nin (MI6) eski direktörü Sör Richard Dearlove'la birlikte yaptığı One Decision podcast'te, Trump'ın yönetime gelmesiyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun daha çok güçleneceğini belirtti ve ekledi:Ortadoğu'da Netanyahu'ya açık çek vereceğini düşünüyorum. 'Ne yaparsan yap, ne planlarsan planla, kimin peşinden gitmek istersen iste, benim onayımı alırsın' diyecek.

2009-2011'de CIA'in direktörlüğünü yapan Panetta, Ortadoğu'daki krizin gidişatını Netanyahu'nun planlarının belirleyeceğini, savaşı genişletip İran'la çatışmaya girmesi halinde topyekun savaşın bölgede içinden çıkılmaz sorunlar yaratabileceğini ifade etti.

Eski ABD Başkanı Barack Obama yönetiminde 2011-2013'te Savunma Bakanı olarak da görev yapan 85 yaşındaki siyasetçi, Ukrayna savaşı konusunda Trump'ın Rusya'nın lehine bir politika izleyeceğini savundu.

Eski CIA direktörü, Cumhuriyetçi liderin Ukrayna'yı anlaşmaya zorlayabileceğini ve Rusya'nın işgal ettiği toprakları elinde tutmasını sağlayabileceğini öne sürdü. Ancak Panetta, tüm bunların karmaşık bir diplomatik süreç içerdiğini ve Trump'ın buna dair yeterli deneyimi olmadığını savunarak şöyle devam etti: Ben olsam daha tecrübeli birini, bir dışişleri bakanını ya da savunma bakanını seçerdim. Ukrayna için adil bir anlaşma oluşturması ve Rusya'nın da bunu kabul etmesini sağlaması amacıyla onu görevlendirirdim.

Diğer yandan Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin analizinde, Trump'ın Netanyahu'ya her istediğini vermesinin garanti olmadığı yazılıyor. 

İsrail'in eski Washington Büyükelçisi Michael Oren, Trump'ın "masraflı olduğu gerekçesiyle savaşları sevmediğini" belirtirken, işgal altındaki bölgelerdeki Yahudi yerleşimlerine de sıcak bakmadığına işaret ediyor.  

BBC'nin Ortadoğu muhabiri Lucy Williamson'ın kaleme aldığı analizde, Trump'ın bu tutumunun, Netanyahu'nun radikal sağcı koalisyon ortaklarını rahatsız edebileceği belirtiliyor. 

Öte yandan ilk döneminde Trump, Tel Aviv lehine tartışmalı kararlar da almıştı. Cumhuriyetçi lider, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in "başkenti" olarak tanımış, ülkesinin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini 14 Mayıs 2018'de buraya taşımıştı. 

Trump ayrıca 2019'da imzaladığı kararnameyle "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini" de resmen tanımıştı. İsrail, Suriye toprağı olan Golan Tepeleri’ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. Buna ek olarak İran'a karşı katı tavrı Tel Aviv yönetiminden takdir toplamıştı.