Sıcak havalarda insanların muzdarip oldukları konulardan biri olan güneş yanığı, her yaş grubu için risk oluşturur. Uzun süre boyunca güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak, bu sorunu beraberinde getirir. Peki güneş yanığına ne iyi gelir? Güneş yanığı nasıl geçer? Ayrıntıları açıklıyoruz.

 

Güneş Yanığı Nedir?

 

Güneş yanığı, cildin güneşe ve diğer UV ışınlarına yoğun şekilde maruz kalmasına vücudun verdiği reaksiyon sonucu oluşur. Bir tür cilt yanığıdır. Özellikle de açık tenli kişileri daha fazla etkiler. Çocuklar da güneş yanığı sorunundan etkilenebilir. Dokunulduğunda ağrı ve acı hissedilen iltihaplı bir sorundur. Güneşe aşırı maruz kaldıktan birkaç saat sonra etkileri meydana gelir. Bu etkileri minimize etmek ve güneş yanığının oluşturduğu olumsuz durumlardan kurtulmak için bazı yöntemler vardır.

 

Güneş Yanığı Nasıl Oluşur?

Güneş yanığı, güneş ışığından veyahut yapay kaynaklardan gelen UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle oluşuyor. Bu ışınlar cilt üzerinde ağrıya ve kızarık bir görüntüye sebebiyet veriyor.

 

UVA ışınları: Bu ışınlar, dünyaya ulaşan ışınların %95’ini oluşturur. Cildin derin katmalarına etki eder ve cilde zarar verir.

UVB ışınları: UVB, güneş yanığına yol açan ışın çeşididir. Diğer yandan cilt kanserlerine sebep olmada büyük etken kabul edilir. Bundan dolayı uzmanlar, UVB ışınlarından korunmak adına güneş koruyucu kremler tavsiye ederler.

UVC ışınları: UVC, ışınlar arasında en yüksek enerjili olanıdır. Güneşten iletilen UVC ışınları ozon tabakasının önlenmesinden ötürü dünyaya ulaşamaz. Bu ışına maruz kalmanın tek yolu lamba ya da lazer kaynaklıdır.

Güneş Yanığı Risk Faktörleri Nelerdir?

 

Güneş ışınlarının kolay ve hızlı bir biçimde etkileyeceği bazı risk grupları mevcuttur. Bunlar:

 

Sık sık spor yapıp açık havada yüzenler

Açık havada çalışanlar

Yoğun güneşli bir yerde yaşama

Güneş yanığı geçmişi olan kişiler

Beyaz ten ve kızıl saçlı olanlar

Güneş Yanığı Nedenleri Nelerdir?

Güneş yanığı nedenleri pek çok kişi tarafından merak edilir. Cildin güneş ışığına uzun süre ve yoğun şekilde maruz kalması olarak nitelendirilen bir durumdur. Güneşten gelen UV ışınları cilde erişir ve iltihaplanmaya neden olur. Bu UV ışınları; UVC, UVB ve UVA olarak üç farklı ışın çeşididir. Üç ışının cilde erişmesi sonucu cilt üzerinde kızarık, sıcak ve ağrılı bir durum gözlenir. Güneş yanıkları, ışınlar haricinde solaryum gibi yapay bir ışık kaynağı sebebi ile de oluşabilir. Bu durumlar ise bireylerin günlük yaşamını negatif yönde etkiler.

 

Kalp doktoru açıkladı: Kalbinizin güçsüz olduğunu gösteren 3 işaret Kalp doktoru açıkladı: Kalbinizin güçsüz olduğunu gösteren 3 işaret

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

 

Güneş yanığı belirtileri çeşitli şekillerde kendisini gösterir. Bu durumun en yaygın ve gözle fark edilen belirtisi kızarıklıktır. Güneş yanığı belirtileri şunları içerir:

 

Deri soyulması

Kabarcıklar

Şişme

Şiddetli ağrı

Ciltte sıcaklık

Beyaz tende iltihaplı cilt lezyonları

İleri derecede güneş yanığı söz konusu olduğunda ise farklı belirtiler yaşanır. Bunlar:

 

Boyunda tutulma

Mide bulantısı

Kas krampları

Hızlı nefes alma

Bitkinlik

Baş dönmesi

Halsizlik

Mide bulantısı

Tükenmişlik

Baş ağrısı

Ateş

Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?

Güneş yanığı durumunda yapılması gerekenler:

 

Yanık bölgeyi soğuk su altına tutun. Soğuk kompres de uygulayabilirsiniz.

Cildinizi yatıştırmak adına aloe vera içeren losyon ve nemlendiriciler kullanabilirsiniz.

Yanık oluşan kabarcıklara dokunmamalısınız.

Ağrı kesici ilaç ve antibiyotik barındıran merhemler kullanabilirsiniz.

Bol bol su tüketmelisiniz.

Cildinizi güneş ışınlarından korumalısınız.

Bol kıyafetler giyerek, giysilerin cilde temasını azaltın.

Yanan bölgeye elma sirkesi uygulayabilirsiniz.

Güneş yanığından etkilenen vücut bölümüne Hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz.