Vahşi geyiklerden böceklere, maymunlardan kuşlara çeşitli hayvanları inceleyen uzmanlar, yaşlılıkla sosyalleşme arasındaki bağı analiz etti.
Birleşik Krallık'taki Leeds Üniversitesi'nden Dr. Josh Firth, "Bireylerin yaşlandıkça sosyallikten uzaklaşmasının genel bir örgü olarak göründüğünü söyleyebiliriz" diyor.
Bu durumun sebep ve sonuçlarını da incelediklerini belirten hayvan davranış bilimcisi, yaşlıların gençler kadar bilgi paylaşma ihtiyacı hissetmemesinin önemli bir gerekçe olabileceğini söylüyor.
Firth, yaşlandıkça düşen bağışıklıkla birlikte asosyalliğin hastalık bulaşmasını engelleyebileceğine de işaret ediyor:
İnsanların yaşlandıkça sosyal bağlarını azaltmasının bariz dezavantajlarını azaltmaya çalışmak hâlâ önemli ama muhtemel faydaları da düşünmeliyiz.
Etolog, internet üzerinden iletişimi sürdürmenin önemini vurguluyor.
Philosophical Transactions of the Royal Society B Biological Sciences adlı bilimsel derginin özel sayısının editörü olan Firth, konuyla ilgili 16 makaleyi onayladı.
Makalelerin anlattığı araştırmalardan biri 150'yi aşkın türü inceledi ve sosyalliği daha uzun süre devam ettirenlerin daha uzun yaşadığını ve daha uzun süre üreyebildiğini ortaya koydu.
Bir başka makaledeyse serçeler ele alındı. 6 yıl boyunca incelenen kuşların yaşlandıkça daha az sosyalleştiği belirtilirken yaşıtların ölmesi gerekçe gösterildi.
Hint şebeklerini inceleyen makale, hayvanların yaşlandıkça diğerlerinden uzaklaşmasının onları hastalıklardan koruduğu sonucunu ortaya koydu.
Firth'in bizzat imza attığı bir çalışma da kızıl geyiklerde benzer bir sonuca vardı. Vahşi dişilere bakıldığında asosyalliğin onları bağırsak kurtlarından koruduğu görüldü.
Etolog Firth şöyle diyor:Genelde yaşlandıkça nematodlara yakalanma ihtimalinin arttığını bulduk. Çok fazla bireyle temas etmeyerek bundan kaçınabiliyorsunuz.