ÖZEL HABER/DİLAN GÖLBAŞI
Su kaynakları konusunda önemli uyarılarda bulunan Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Necdet, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin su fakiri bir ülke olduğunu vurguladı. Dr. Necdet, KKTC’nin mevcut su ihtiyacını karşılamakta giderek daha fazla zorlandığını belirterek, durumun ciddiyetine dikkat çekti. "Ülkemiz yalnızca yağışlara bağlı olarak ayakta kalabilen bir ada değil. Su kaynaklarımız hızla tükeniyor, orman alanlarımız azalıyor ve küresel ısınmanın etkisiyle ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıyayız, geçmişte yaşanmıştır, gelecekte yaşanacaktır ve yaşanıyor. Kuraklık Kıbrıs’ın kaderidir" diyen Dr. Necdet, acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti.
Dr. Necdet, sorunun çözümü için alternatif su kaynaklarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Deniz suyu arıtma ve atık su arıtma tesislerinin kurulması gerektiğini belirten Necdet, bu konuda hükümetin henüz bir planı olmadığını ifade etti. Dr. Necdet, su kaynaklarının korunması için suyun verimli yönetilmesi gerektiğini de vurguladı. Yeraltı suyu kaynaklarının aşırı kullanımının, tuzlanma ve kirlenmeye yol açtığını belirterek, su kalitesinin giderek bozulduğunu söyledi.
Dr. Necdet, KKTC’de su sorununa karşı etkin çözümler üretmek için “Su Kaynakları Yönetim Planı” hazırlanması gerektiğini söyledi. Bu planın, suyun korunması, verimli kullanımı ve doğru yönetimi için temel bir yol haritası olacağını belirtti. Kontrolsüz nüfus artışına da dikkat çeken Dr. Necdet, "Bu gidişle Türkiye’den gelen su dahi, artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyecek," uyarısında bulundu.
Dr. Necdet, KKTC’deki su kaynaklarının yalnızca Kuzey ile sınırlı olmadığını, adanın her iki tarafındaki su kaynaklarının birlikte yönetilmesi gerektiğini söyledi. Su sorununun tüm toplumun ortak sorunu olduğunu vurgulayan Dr. Necdet, bu konuda iş birliğinin şart olduğunu belirtti. "Su sorunu ile ortak mücadele etmezsek, sonunda hep birlikte kaybedeceğiz," diyen Dr. Necdet, kamuoyunu ve siyasetçileri bilinçli ve sorumlu adımlar atmaya çağırdı.