Sıvı ya da katı formda tüketilen bir besin olan şalgam, turpgiller familyasında yer alıyor. Kendine has tadı ile beğenilerek tüketilen şalgamın içerisinde birçok faydalı bileşen de bulunuyor. Şalgamın içeriğine ve faydalarına dair birçok araştırma yapılıyor. Peki şalgam nedir? Şalgamın faydaları nelerdir? Ayrıntıları açıklıyoruz.

Şalgam Nedir?

Bilimsel adıyla Brassicaceae yani turpgiller familyasına ait bir bitki olan şalgam, bir tür kök sebzedir. Şalgamın toprağın altındaki kısmı gıda olarak tüketilir. Bitkinin bu kısmından elde edilen şalgam suyu ülkemizde oldukça yaygın bir şekilde içilir.

Şalgamın yaklaşık yüzde 90’ı sudan oluşur. Ayrıca içinde lif; kalsiyum, çinko, demir, sodyum ve potasyum gibi mineraller; A vitamini, B vitaminleri, bir insanın günlük ihtiyacının yaklaşık 1/3’ünü karşılayacak kadar C vitamini ve K vitamini bulunur.

Şalgamın Faydaları Nelerdir?

Şalgamın faydaları şu şekildedir:

Zengin antioksidan içeriği ile serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önler ve meydana gelen oksidatif stresi azaltır.

Beyin sağlığı için faydalı olan bileşenler içerir.

Kemik sağlığı için faydalı olan pek çok minerali içermesinin yanı sıra vitamin bakımından da zengin bir besindir. Bu sayede kemik sağlığını destekler ve korur.

Aşırı üşüme gibi belirtilerle kendini gösteren anemi hastalığının temelinde demir eksikliği vardır. Şalgam, içinde yer alan demir minerali ile bu hastalığın tedavi sürecine yardımcı olur. Olumsuz semptomları hafifletir.

Ebeveyn tutumları, internet bağımlılığı ve çocukların gelişimi Ebeveyn tutumları, internet bağımlılığı ve çocukların gelişimi

Saç ve cilt sağlığını besleyen vitamin ve mineral içeriği ile daha sağlıklı saçlara ve cilde sahip olmayı mümkün kılar.

Kan şekeri üzerinde düzenleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle diyabet hastalarına da önerilir.

Vücudun depoladığı yağ miktarını azaltarak zayıflama sürecine destek olur.

Toksinlerin atılmasını sağlayarak başta böbrekler ve karaciğer olmak üzere tüm vücuda iyi gelir.

Kalp dostu bir besindir. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini minimize eder.

Kanser riskini azaltır. Kanserden koruyucu bir içecek olarak dikkat çeker.