ÖZEL HABER / DİLAN GÖLBAŞI
Çatalköy-Esentepe Belediye Başkanı Ceyhun Kırok, ‘’Bizim yetki sınırlarımızı aşan bir konu ama toplumsal bir konu, insanı bir konu... bizimde buna el atmamız lazım, el uzatmamız lazımdır. Şimdi santralin orada olmasından başlamak lazımdır. Baktığımız zaman mantık bunu kabul etmiyor. Bir şeylerin orada olmaması gerekiyor. Bana göre deniz kenarında ne çöp dolum istasyonunun orada işi var ne de santralin orada işi var. Biz iyi bir gözlemci olarak bölgede gördüğümüz şudur; kanser vakaları her geçen gün artıyor. Kanser vakalarının bu bölge de artmasının sebepleri nedir? Yapmış olduğum halkı bilgilendirme toplantısında örnek olarak sadece bir mahalleyi alıp, o mahallede ki 17 evin 15 tanesinin de kanser vakasının görüldüğü hatta 1 hanede 4 kişiden 3 kişinin kanser olduğunu ve bu kanser tiplerinin neler olduğunu ve bu kanserden kaybettiğimiz maalesef ki sevdiklerimizin olduğunu çok defa dile getirdim. Bana da soruyor ki ‘bu konuda ne yapacaksınız?’ ben de diyorum ki, ‘yeni bir santral mi kurabilirim bir belediye olarak yoksa hükümetin yapması gereken konulara müdahil mi olabilirim?’ tek yapabileceğim bu konuyu dile getirip eylem yapmaktır.’’ dedi.
Kırok,’’Yine dediğimiz konuya geliyor. Biz önerilerle gittik. Bizim önerilerimiz kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli önerilerdir. Birincisi; bu santral burada olduğu sürece kullanılan yakıtın kaliteli bir yakıt olması ve bir filtre sisteminin gerektiğidir. İkincisi ise; rüzgâr enerjisi ya da güneş enerjisini artırarak depolama sistemini hayata geçirilmesidir. Böylelikle santrale olan ihtiyacımızı olabildiğince aza indirilmesidir. Üçüncüsü ise; santral bulunduğu bölgeden kaldırılıp insan yaşamını en az etkileyebilecek bir bölgeye götürmektir. Dünyada ki bu tip santrallere baktığımızda özellikle uydu görüntülerinde çevre kirliliğinin yayılması Teknecik Santrali kadar değildir. Tabi ki de elektriğe ihtiyacımız olduğu için bu santrale de mecburuz o yüzden yeni bir santral sistemi, kaliteli bir yakıtla çalışan bir santral sistemi, mevcut ülkemizin ihtiyaçlarını yenilebilir bir enerjiyle sağlayabildiğimiz bir santral sistemiyle bir an önce bunlara cevap vermemiz gerekiyor. Gerekirse Avrupa Birliği veyahut Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’ndan ortak projeler talep edilirse en azından gün içinde kullandığımız elektriği buralardan sağlayıp santral kullanımı en aza indirilebilir.’’ ifadelerini kullandı.
Kırok, ‘’ Önümdeki planlara baktığımda şu an devam eden ve başlayacak olan yaklaşıkta 4 sayfa olan projelerimizi yazdık. Bu projelere inanın ki zamanım yeter mi? Bilmiyorum. Belediye Başkanlık süresince 2’nci yılı doldurdum ama daha 2 yılım daha var. Benim hedefim bu projeleri kısa sürede hayata geçirmektir. Okul projesine de başlarken de hiç kimse böyle büyük bir projeyi 1 yılda bitmez derdi. Biz bir yılda bitirdik. Öğrencilerimiz yeni eğitim öğretim yılına yeni okullarında başladılar. Şu an da bölgemizde ise anaokullarına ek olarak 3 tane 4 yaş sınıfı projemiz var. O proje de bitmek üzeredir. Kısmetse Şubat tatilinden sonra anaokullarımızda 4 yaş sınıfları yeni hizmet binasında hizmet verecektir. Eski okullardan kalan sınıflarda ise ‘robotik kodlama, seramik, çinicilik, ahşap boyamacılık vs.’ kurslar başlatıyoruz. Her köyümüze de ‘bir sosyal alan’ dedik ve Arapköy’den başlayarak hem halı saha hem de aileleriyle çocukların iyi vakit geçireceği bir alan yaratmak temennimiz... hemen akabinde Karaağaç’ta bir yürüyüş parkuru yaptık ve projenin de devamı geliyor. Esentepe’de ise halı saha, basketbol sahası, kum voleybolu ve hentbol gibi spor branşlarını oynayabilecekleri bir saha yaratıyoruz. Ve hala devam eden ikinci çim saha projemiz var. Ayrıca Esentepe’ye ilerleyen günler de temellerini atacağımız bir ‘İlkokul’ projemiz var. Çok güzel bir proje olacak. Çok çalıştığımız bir proje ve adada da çok ses getirecek. Bir eğitimci olarak, kaliteli eğitim ortamında kalite eğitim verilir düşüncesindeyim. Çünkü artık dünya standartlarını yakalamamız gerekiyor. Çatalköy’e okul projesini yaptık sıra Esentepe’de... Çatalköy’e plaj projemiz var ve şu an da devam ediyor. Kısmetse mayıs ayında denize oradan gireceğiz. Yine, yol genişletme ve asfaltlama çalışmalarımız var. Geçen yıl yaptığımız kazı çalışmasında saatte 70 ton adanın en iyi su kuyusuna sahip olduk. O suyun 3,5 km başka bir depoya taşınabilmesi için bir altyapı çalışmamız var. Hayal ettiğimiz projeleri ve kâğıda döktüğümüz projeleri tek tek anlatmaya kalksak ayrı bir program istiyor.’’ ifadelerini kullandı.