Mutfakta bulaşık temizliğinde sürekli kullanılan aynı zamanda banyolarda lavabo temizliğinin de olmazsa olmazlarından biri bulaşık süngeridir. Bulaşık süngeri kullanımı her ne kadar pratik gibi görünse de Prof. Dr. Canan Karatay hijyenik olmadığı konusunda uyarıyor. Yapılan araştırmalara göre bir bulaşık süngerinde klozet kapağından bile 200 bin kat daha çok bakteri bulunduruyor. İnanması çok güç olsa da bulaşık süngerlerde yaklaşık 10 milyon bulunuyor. Norveç'te yapılan araştırmaya göre bulaşık süngerinde yer alan yemek kalıntıları ve kirlilik sebebiyle oluşan bakteriler, dünya üzerinde yaşayan tüm insanlardan çok daha fazla. Norveçli bir gıda araştırma enstitüsü olan Nofima'da araştırma bilimcisi olan Trond Møretrø, "Salmonella ve diğer bakteriler süngerlerde fırçalardan daha fazla çoğalır ve hayatta kalır. Bunun nedeni günlük kullanımda süngerlerin asla kurumaması." dedi. Journal of Applied Microbiology'de yayınlanan çalışmanın yazarı Møretrø, "Tek bir sünger, dünyadaki insanlardan daha fazla sayıda bakteri barındırabilir. Pek çok bakteri zararlı olmasa da, Salmonella gibi olanlar süngerlerden ellere, mutfak yüzeylerine ve ekipmanlara yayılabilir. Bunlar insanları hasta edebilir. Sünger nemlidir ve bakteriler için gıda olan yemek artıklarını biriktirerek bakterilerin hızlı büyümesine yol açar.? diye konuştu. Bununla birlikte Møretrø, çalışma kapsamında en çok şaşırdığı şeylerden birinin, insanların süngerlerini ne sıklıkla temizlediklerinin önemli olmaması olduğunu söyledi.

SMA riskini tespit eden testler, Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde yapılıyor! SMA riskini tespit eden testler, Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde yapılıyor!

"SÜNGERLER HER GÜN DEĞİŞTİRİLMELİ"
Møretrø, "İnsanların süngerlerini kullanma şekli bakteri üremesi açısından pek önemli değildi. Süngerler günlük olarak değiştirilmedikçe, insanların süngerlerde bakteri üremesini önlemeleri çok zor." dedi. Gıda güvenliği konusunda Avrupa Birliği (AB) destekli bir projenin parçası olan çalışmada, aynı zamanda bulaşık süngerleri ve bulaşık fırçaları da taşıdıkları bakteri yükleri bakımından karşılaştırıldı. Araştırmacılar, Portekiz'de yaşayan 20 kişiden mutfak süngeri ve Norveç'te yaşayanlardan 35 fırça ve 14 sünger topladı. Çalışma ekibi tarafından 9,966 kişiyle yapılan daha önceki bir anket, 10 Avrupa ülkesinin çoğunda mutfakları temizlemek için süngerlerin yaygın olarak kullanıldığını ve fırçaların yalnızca iki ülkede, Norveç ve Danimarka, bulaşık yıkamak için baskın temizlik malzemesi olduğunu ortaya koydu.SÜNGER YERİNE FIRÇA TERCİH EDİLMELİ Toplanan tüm süngerlerin bulaşık yıkamak için kullanıldığı belirtildi. Portekiz'den gelen 20 süngerden 19'u haftada beş ile altı kez veya daha sık kullanıldı. Norveç'te toplanan fırçalardan 35 tanesinden 32'si haftada beş ile altı kez veya daha fazla kullanıldı. Norveç'te toplanan süngerler daha az kullanıldı.Fırçalarda veya süngerlerde patojenik bakteri (hastalığa neden olan) bulunmadı. Bununla birlikte, kullanılan fırçalarda genel bakteri seviyeleri süngerlere göre daha düşüktü. İki temizlik aletinde de benzer patojenik olmayan bakteri türleri bulundu.