Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, Türk lirasının yabancı para birimleri karşısında hızla değer kaybı yaşamasına neden olurken, tedavüle girdiği 2009 yılında 126 dolara denk düşen 200 liralık en büyük banknot, günümüzde 6 doların altına inmiş durumda.
Bu durum milyonlarca vatandaşın nakit para kullanımında zorluklar yaşamasına neden olurken, artan para çekme taleplerinin ardından yurt genelindeki tüm banka ATM'lerinde 'fiilen' tek banknot dönemine geçiş yapıldı. ATM'lerden 10, 20, 50 ya da 100 TL çekmekte zorluk yaşayan vatandaşların bir diğer sıkıntısı ise bankaların belirlediği günlük para çekme limiti olmakta.
1 OCAK İTİBARIYLA DEĞİŞECEK
Enflasyonla birlikte zamlanan fiyatlar, müşterilerin nakit para talebinin artmasına neden oldu. Buna karşın çok sayıda bankanın günlük 'komisyonsuz' para çekme limitini 10 bin TL seviyelerinde sabitlemesi, mağduriyetlerin giderek artmasına neden olmakta.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımladığı tebliğ ile 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde kart kullanımını zorunlu tutması nakit kullanımına yönelik kısıtlama kararı olarak görülürken, aylardır yapılan çağrıların ardından kamu ve özel bankalar, yeni yılda para çekme limitlerinde değişikliğe gidecek.
YARI ORANINDA ARTIRILMASI BEKLENİYOR
Bankaların gişelerde oluşabilecek yoğunluğu engellemek amacıyla 20 bin TL ve altındaki işlemlerde müşterileri ATM kanallarına yönlendirmesi, buna karşın para çekme limitinin birçok bankada 10 bin lira ile sınırlı tutulması çok sayıda müşterinin mağduriyet yaşamasına sebep oluyor.
Çok sayıda müşteri, söz konusu durumun ocak ayı itibarıyla değişmesini beklerken, bankalar tarafından konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Sektör kaynakları, her yılın ilk ayında değişen günlük para çekme limitlerinin ise bu yıl itibarıyla yüzde 50 seviyesinde yükseltileceğini düşünmekte.