Ankara’da geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve büyük ilgi gören Uluslararası Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Sempozyumu’nun ikincisi bu yıl Kıbrıs'ta gerçekleşecek. 7-9 Nisan 2025 tarihleri arasında düzenlenecek bu önemli buluşma, kültürel mirasın korunması ve araştırılması konularında uluslararası düzeyde güçlü bir platform sunacak.

Sempozyum, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden akademisyenleri, uzmanları ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Etkinlik boyunca toplam 32 bilimsel bildiri sunulacak. Bildirilerde, kültürel mirasın korunması, restorasyonu ve sürdürülebilirliği konuları ele alınacak. Aynı zamanda, Kıbrıs ve Türkiye’deki kültürel mirasın önemi, tehditler ve koruma yöntemleri de tartışılacak.

Sempozyum kapsamında, 7 Nisan’da kültürel mirasa farklı bir perspektiften yaklaşan sanatsal ve belgesel etkinlikler gerçekleşecek. Bunlar arasında, 1974 Mutlu Barış Harekâtı sonrası mahsur kalan Kıbrıs Türklerinin hikâyesini anlatan Özgürlüğün Kıyısında belgeselinin ilk gösterimi ve Belgeler Kıbrıs (1925-1984) isimli belge sergisi yer alacak. 8 ve 9 Nisan tarihlerinde ise interaktif deneysel baskı resim atölyesi ve geleneksel tekniklerle yerinde heykel pişirimi etkinlikleri düzenlenecek.

Sempozyum, Kültürel Mirası Koruma ve Araştırma Derneği (KÜMAD) öncülüğünce, Milli Arşiv ve Araştırma Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu iş birliğiyle düzenleniyor. Organizasyonun ana sponsoru Acapulco Resort Convention Spa Hotel olurken, Cumhurbaşkanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Kültür Gençlik ve Çevre Bakanlığı ve birçok belediye ve kurum resmi paydaş olarak destek veriyor.

ALANIN UZMANLARINDAN SEMPOZYUMA DAİR GÖRÜŞLER

KÜMAD Başkanı Serkan Gedük, kültürel mirasın korunmasının sadece geçmişin izlerini taşımak değil, geleceği inşa etmek için de kritik bir rol oynadığını belirterek, "Bu sempozyum, bilgiyi, tecrübeyi ve vizyonu bir araya getirerek kültür varlıklarının korunmasına yönelik güçlü bir bilinç oluşturmayı amaçlıyor" dedi.

Alashia Terracotta Sanat Topluluğu Başkanı Ayhatun Ateşin ise sanatın kültürel mirası canlandıran, yaşatan ve aktaran en güçlü dil olduğunu vurgulayarak, "Sempozyumun Kıbrıs'ta gerçekleşmesi, adanın binlerce yıllık kültürel zenginliğine ışık tutacak" ifadelerini kullandı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Ramazan Bayramı mesajı yayımladı Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Ramazan Bayramı mesajı yayımladı

Eski Eserler Dairesi Müdürü Emine Ziba, Kıbrıs'ın tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve büyük bir kültürel miras hazinesine sahip olduğunu belirterek, "Bu hazinenin korunması hepimizin sorumluluğudur" dedi.

Milli Arşiv Dairesi Müdürü Ejdan Sadrazam ise arşivlerin bir ulusun hafızası olduğunu ve belgelerin geleceğe aktarılmasında kritik rol oynadığını belirterek, "Bu sempozyum, kültürel mirasın korunmasında arşiv ve bellek çalışmalarının önemini bir kez daha gözler önüne serecek" dedi.

Kültürel miras alanında disiplinler ar ası bilgi alışverişini destekleyen sempozyum, bilim insanları ile uygulamacıları bir araya getirerek, kültürel mirası koruma ve gelecek nesillere aktarma bilincini güçlendirmeyi amaçlıyor.