Atlantik Istakoz Şirketi'nin sahibi Joseph Kramer, New Hampshire eyaletinin New Castle kıyılarına bıraktığı ağlarda parlak renkli bir hayvan görünce çok nadir bulunan bir mavi ıstakoz yakaladığını düşünmüş.

Ancak bölgedeki Seacoast Bilim Merkezi'ne giden Kramer'ın çok daha nadir bir ıstakoz türü yakaladığı ortaya çıktı. 

Istakozu inceleyen akvaryumcu Sam Rutka, olayı 24 Temmuz'da ilk kez haberleştiren Seacoastonline'a bunun "gerçekten güzel bir eflatun, mor ve pembemsi renk tonuna" sahip erkek bir pamuk şeker ıstakoz olduğunu açıkladı. 

100 milyonda bir görülen bu ıstakozlar, tadından ziyade görünümü nedeniyle böyle isimlendiriliyor.

Rutka, ıstakozların nadir bir genetik mutasyon nedeniyle bu renkte olduğunu açıklıyor. 

Popular Science'a konuşan akvaryumcu, ıstakozların kırmızı, sarı ve mavi karotenoid pigment katmanları taşıdığını söyleyerek ekliyor:

16 Aralık ne günü? Tarihte bugün ne oldu? 16 Aralık tarihinde dünyada neler oldu? 16 Aralık ne günü? Tarihte bugün ne oldu? 16 Aralık tarihinde dünyada neler oldu?

Tüm bu katmanlar üst üste gelip turuncular, kırmızılar, maviler, pembeler, morlar, sarılar ve kahverengilerden oluşan alacalı, benekli bir desen vererek ıstakozun kamuflajını oluşturuyor.

Ancak bazen bu genlerin ifade edilmemesi veya aşırı derece ifade edilmesi çok daha renkli sonuçlar ortaya çıkarıyor. Mavi ıstakozlar 2 milyonda bir, kırmızı ıstakozlar 10 milyonda bir, çift renkliler ise 50 milyonda bir görülüyor.

Albino ve pamuk şekerler de 100 milyonda rastlanan ıstakoz çeşitleri. Rutka bu oranların doğada ne kadar görüldüklerine değil, genetik mutasyonun gerçekleşme ihtimaline göre hesaplandığını belirtiyor. 

Bu renkli hayvanlar, görünümleri dışında diğer ıstakozlardan farklı değil. Ancak parlaklıkları, avcı hayvanlar tarafından yakalanmalarını kolaylaştırıyor. Rutka, bunun nadir görülmelerine katkı sağladığını söylüyor. 

Bazı uzmanlar ıstakozların sadece genetiğinin değil, beslenme biçiminin de renklerini etkilediğini öne sürüyor. Istakozlar üzerine çalışan Anita Kim şöyle diyor:

Istakozların kabuk renklerini bir pigmentten alma biçimleri, flamingoların yedikleri karidesler nedeniyle pembe olmalarına benziyor.

Flamingoların, sıkça yedikleri karides, alg ve sinek larvalarında yüksek miktarda yer alan beta-karoten adlı kırmızı-turuncu bir pigmentten dolayı pembe olduğu düşünülüyor. 

Kramer'ın bulduğu pamuk şeker ıstakoz, Seacoast Bilim Merkezi'nin korumasına alındı. Merkezde bu renkteki iki hayvanın yanı sıra turuncu ve mavi ıstakozlar da var. 

Istakozu yakaladığı için "havalara uçtuğunu" söyleyen Kramer, hayvan güvende olacağı için mutlu hissettiğini de ekliyor:

Bence saklanıp korunması için en iyi yer burası.