Ramazan ayında katı ve sıvı gıda tüketimi, iftar ve sahur arasındaki belli saat dilimlerinde gerçekleşir. Bu sürecin ardından günün büyük bir bölümünde katı ve sıvı gıda tüketimi olmaz. Bu nedenle açlığın yanı sıra önemli bir dehidrasyon da meydana gelir. Su kaybı nedeniyle yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı hissedilir. Bu durumun önüne geçmek için iftar ve sahur arasındaki vaktin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekir.

 

Ramazanda Su Kaybını Önlemek İçin Yapılması Gerekenler

Oruçlu iken su kaybını önlemek için yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

Bir insanın sağlığı için günde en az iki litre su tüketmesi gerekir. Bu durum Ramazan ayı dışındaki aylarda da geçerlidir. Ramazan ayında bu ihtiyacın karşılanması için yalnızca belli saat dilimleri vardır. Su kaybını önlemek adına bu süreçte yeteri kadar su içmeye dikkat edilmelidir.

Yağlı ve ağır gıdaların sindirimi için vücut daha fazla sıvıya ihtiyaç duyar. Bu sebeple bu gibi gıdaların tüketilmesi nedeniyle de vücutta su kaybı meydana gelir. Sindirim sırasında kaybedilen su miktarının azaltılması için daha hafif gıdalar tüketilmelidir.

NEDEN LİF TÜKETMELİYİZ NEDEN LİF TÜKETMELİYİZ

Tuz nedeniyle vücut su tutar. Bu da daha fazla susamaya neden olur. Bundan dolayı çok tuzlu olan gıdalardan kaçınılmalıdır.

Oruçlu iken gün içerisinde spor yapmak zor olacaktır. Ancak sporun vücudun su dengesi üzerinde önemli bir etkisi vardır. Az da olsa spor yapmaya özen gösterilmelidir. Böylece su kaybı minimize edilecektir.